Penész elleni védelem

Ősszel, a hűvösebb levegő miatt egyre kevesebbet nyitunk ajtót-ablakot, és a nedves levegő könnyen megrekedhet lakásunkban. A hőmérsékletcsökkenés egyik kellemetlen, sőt veszélyes velejárója a penész. Hogyan előzhetjük meg a penészesedést, vagy irthatjuk ki véglegesen? Íme,  hasznos és bevált tanácsok. Nyílászárócsere után is fokozódhat a lakás páratartalma, hiszen a természetes szellőzés kitűnően záródó ablakok mellett jelentősen lecsökken. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyet résszellőzés funkcióval láttak el, esetleg szereltessünk be automata légcserélőt. Tartsunk a lakásban páratartalom-mérőt, amely követi a levegő nedvességtartalmának változását. Az ideális arány átlagosan 50-55%, efölött szellőztessünk, légkondicionáljunk, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata. Gyakori az olyan kivitelezési hiba is, amely penészesedéshez vezet.

A penészesedés végleges felszámolásához a kiváltó okot kell felkutatnunk és megszüntetnünk, különben az ártalmas kórokozó visszatérhet. Fertőtlenítés után vagy akár megelőzés gyanánt használjunk olyan falfestéket, amellyel hatékonyan védekezhetünk a falakon. Ilyen például a Silancolor Pittura falfesték, amely egy nagy páraáteresztő és vízlepergető képességű, szilikon bázisú diszperziós festék.

penész elleni védelem

Ha lakásfelújításra kerül a sor, a kritikus helyeken a burkolás során érdemes olyan segédanyagokat használni, amelyek szintén páraáteresztő és vízlepergető tulajdonságúak, hogy a penész ne tudjon kialakulni. Remekül meggátolja a penész kialakulását az Ultracolor Plus fugázóanyag 2 és 20 mm közötti fugaszélességekhez, amely víztaszító DropEffect® és penészedésgátló BioBlock® technológiával készült.

Rendszerünk a következő elemek beépítését tartalmazza:

1 db radiális kétfordulatú ventilátort a konyhába oldalfali kivezetéssel, pára-vezérlő kapcsolóra kötve, a párakapcsoló és a ventilátor közötti vezetéket kábelcsatornába kialakítva.

áramfelvétel: 1. fordulat: 4 W, II. fordulat: 28 W hangszínt: 1. fordulat: 28.5 db (A) lm, II. fordulat: 48 db (A) 1 m – 1 db Wc ventillátór villanykapcsolóra kötve.

2 db meglévő ablakos légbevezető helyes beszerelése.

Az ajánlatban szereplő rendszerhez a következő garanciákat biztosítjuk:

  1. A légbevezetőkre és a higroszabályozású elemekre tíz év garanciát adunk.
  2. A légbevezetők “lelkére” a poliamid pántkötegre, ami a páratartalom általi vezérlést biztosítja, 30 év garanciát adunk.
  3. Az elektromos készülékekre (ventilátor, higrosztát, kapcsolók, stb.) a törvényben előírt 12 hónap helyett 24 hónap, azaz két év garanciá
  4. A penészedés és a páralecsapódások végleges megszűnésére adott “100% pénzvisszafizetési garanciánknak” nincs lejárati dátuma. A szerződés fontos pontja, hogy az, mindaddig érvényes, amíg az általunk kiépített rendszer minden eleme működik.

Tehát, ha az Önnél beépített ventilátor négy éves, és már két éve lejárt a garanciája, de működik, a pénzvisszafizetési garancia érvényes! Ha hét évesen elromlik a ventilátor, de Ön felkeres bennünket, és kicserélteti velünk egy újra, akkor a pénzvisszafizetési garancia tovább él. Így a pénzvisszafízetési garanciaszerződés határozatlan idejű, csak a rendszer egyes elemeinek működőképtelensége, ami a végét jelentheti, de az is csak akkor, ha az elhasználódott elemet nem cserélteti újra velünk.

Mi fog változni, ha megrendeli?

A rendszer kiépítését követően a fűtési szezonban nincs szükség várakozási időre. Már másnap reggel, friss, jó levegőjű lesz a lakás.  A magas páratartalom miatt tenyészteleppé vált felületeken többé nem csapódik le nedvesség, így a penész nem jut hozzá az életben maradását és szaporodását biztosító vízhez.

Azok az egyéb kórokozók, amik nem alkotnak telepeket, és így nem láthatóak, viszont a 60% feletti páratartalom mellett vígan szaporodnak és fertőznek (gombák, baktériumok, vírusok) szintén elveszítik éltető közegüket, a magas páratartalmú levegőt, és a nedves felületeket. Néhány napon belül mennyiségük a rendszer kiépítését megelőzőnek töredékére csökken.

A bútorok, és sarkok szintén megszűnnek penész-telepként funkcionálni. Teljesen mindegy lesz, hogy senki sincs otthon, és csak a szobanövények termelnek párát, vagy húszfős vendégségnek egész napos főzést rendeznek. A rendszer mindig pontosan annyit fog szellőztetni (automatikusan!) amennyit a levegőbe került pára igényel.

A lakás levegőjének páratartalma pedig ezentúl meghatározható! A rendszer akkor kezd teljes kapacitással szellőztetni, amikor a páratartalom eléri a higrosztáton beállított értéket. A higrosztát pedig 20- 80 % között szabadon állítható. Persze az élettanilag és energia felhasználás tekintetében a legoptimálisabb érték 40-60% között van!